50 plus en openbaar vervoer

Veel  50 plussers rijden prima auto. Maar er is ook een grote groep 50 plussers die vanwege beperkingen niet meer (kunnen of willen) autorijden. Veel 50 plussers zijn genoodzaakt te reizen met het Openbaar Vervoer.

Vroeger was dat toch eenvoudiger. Er is veel veranderd en voor veel (oudere) mensen best moeilijk geworden want hoe kom je aan een kaartje voor de bus, tram, metro of trein en waar zijn de kaartjes te koop?

Kortom best lastig. Ik spreek uit ervaring. Regelmatig vraagt mijn moeder,  zij is 74 jaar, waar zij naar toe moet als zij gebruik wilt maken van het openbaar vervoer en hoe ze dat moet regelen.

Als eerste kan ik iedereen aanraden om de websites  www.9292.nl en www.ov-chipkaart.nl te bezoeken. Maar ook kunnen de websites van regionale vervoerders de benodigde reisproducten aanbieden. Uiteraard dient u in het bezit te zijn van een computer en ermee om kunnen gaan.

Om met het Openbaar Vervoer te kunnen reizen kan er (toch nog) een los kaartje, een OV-Chipkaart, een abonnement of E-ticket te worden aangeschaft. Voor kinderen, honden of bijvoorbeeld een fiets zijn speciale kaartjes te koop.

Hoe werkt het nu exact:

Koop een los buskaartje, tramkaartje of treinkaartje in de bus, tram of trein zelf! Let op  want vaak is dit kaartje iets duurder dan vooraf aangeschaft of als je reist op saldo?!

Wat is Reizen op Saldo? Dan dient er een OV-chipkaart te worden gekocht, daarop laad je een geldbedrag. Op Saldo Reizen geldt alleen voor het stads- en streekvervoer in heel Nederland. Je stapt in de bus en checkt in, als de reis is beëindigd check je uit. Zorg dat er altijd voldoende saldo op de OV-chipkaart staat want je betaalt per gereisde kilometer!

Waar kan kan ik een OV-chipkaart kopen of opladen?

Een OV-Chipkaart kan worden gekocht via de webwinkel www.ov-chipkaart.nl op internet, op stations en in sommige bussen. Maar ook dichterbij u in de buurt kunt u de reisbenodigdheden kopen bijvoorbeeld in diverse tabaksspeciaalzaken, supermarkten en instellingen. Er zijn 3700 OV-chipkaart servicepunten.

Ziet u deze sticker in bepaalde winkels dan kunt u een OV-chipkaart opladen of andere reisproducten kopen.

Ophaal- en oplaadpunt OV-chipkaart

De OV-chipkaart is geen gratis kaart maar kost éénmalig € 7,50. Bij sommige OV bedrijven kunt u korting ontvangen.
Er zijn maar liefst 15 bedrijven die in Nederland zorgen voor het openbaar vervoer zoals o.a. Arriva, Connexxion, Qbuzz, GVB, HTM, NS.....

Heeft u moeite met het surfen op internet? Vindt u de computer een beetje eng? Ik kan u erbij helpen en u leren om zelfvertrouwen te krijgen.Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
AIXAM
Random tip:

Copyright © Ventura Connect Group BV 2021

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
50Plus