50 plus autorijden

Het is erg belangrijk dat de 50 plussers en ouderen op een veilige manier mobiel blijven. Met zo min mogelijk moeite en geregel en zo laag mogelijke kosten. Vanaf 1 januari 2014 wordt de rijbewijs keuringsleeftijd voor de ouderen verhoogd van 70 naar 75 jaar. Dit betekent een forse lastenverlichting en maakt het vernieuwen van het rijbewijs een stuk eenvoudiger.
Onderstaand een toelichting van Minister Schultz van Haegen op haar beslissing om de keuringsleeftijd te verhogen.

Veilig en verantwoord:
Vanaf 1 januari 2014 gaat de keuringsleeftijd voor het behouden van het rijbewijs van 70 naar 75 jaar. Ouderen kunnen daarmee besparen op de kosten die bij een rijbewijskeuring aan de orde komen. Denk daarbij aan een bezoek van de keuringsarts of het formulier van de Eigen verklaring. Op die manier zorgt de Minister ervoor dat ouderen makkelijker mobiel kunnen blijven.

Kostenbesparing:
Automobilisten
met een rijbewijs B en motorrijders met rijbewijs A moeten zich nu nog vanaf de leeftijd van 70 jaar elke vijf jaar laten keuren. Maar vanaf 1 januari 2014 gaat de keuringsleeftijd omhoog van 70 naar 75 jaar. Ook zijn vanaf 1 januari 2014 de rijbewijzen voor automobilisten en motorrijders tussen de 60 en 65 maximaal 10 jaar geldig. Nu ( in 2013) is het rijbewijs voor deze groepen geldig tot hun 70e.

Eigen verantwoordelijkheid:
Ook Karla Peijs, voorzitter van Veilig Verkeer Nederland, is blij met de verhoging van de keuringsleeftijd van 70 naar 75 jaar. Als ouderen langer actief deelnemen aan de maatschappij, moeten zij zonder veel obstakels mobiel kunnen blijven. Peijs benadrukt dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen als het op veiligheid aankomt. Zeker als de leeftijd begint te tellen, is het geen gek idee om kritisch te kijken naar de eigen rijstijl. Wie zich onzeker op de weg voelt, of merkt dat het autorijden niet meer zo soepel gaat, kan best nog een paar rijlessen nemen.

De verhoging van de keuringsleeftijd inzake het behouden van het rijbewijs geldt voor alle bestuurders. Voor mensen met een medische indicatie blijft de rijbewijskeuring verplicht bij verlenging van het rijbewijs.

Vanaf 1 januari 2014:
 
Rijbewijs 10 jaar geldig. Geen keuring nodig.

65 en 70
 
Rijbewijs geldig tot 75e verjaardag. Geen keuring nodig.

70 en 75

Rijbewijs 5 jaar geldig.Keuring: bij verloop rijbewijs op of na 75e verjaardag.

>75 jaar

Rijbewijs 5 jaar geldig. Verplichte keuring.


Bron: Zenderstreeknieuws 4 december 2013


Bekijk ook andere Adviesplaats sites:
AIXAM
Random tip:

Copyright © Ventura Connect Group BV 2021

Algemene voorwaarden - Disclaimer

Adviesplaats.nl
Het antwoord op al uw vragen
50Plus